BIGtheme.net http://bigtheme.net/ecommerce/opencart OpenCart Templates
Home / Pravni saveti / Vrtići u Nišu Naplaćivali Nezakonito Veće Iznose od Propisanih
Vrtici Naplaćivali VIše

Vrtići u Nišu Naplaćivali Nezakonito Veće Iznose od Propisanih

 

Roditelji čija se deca nalaze na boravku u državnim vrtićima u Nišu (odn. čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave) su plaćali i danas plaćaju veće iznose od onih koji su propisani zakonom i na taj način su roditelji pretrpeli štetu.

Da bi dete bilo primljeno na boravak u bilo koji vrtić u Nišu neophodno je da jedan od roditelja sa Predškolskom ustanovom “Pčelica” Niš (u daljem tekstu: PU Pčelica) zaključi ugovor o pružanju usluga radi organizacije boravka deteta u vrtiću. Ovim ugovorima je utvrđena cena boravka deteta u vrtiću koja premašuje iznos koji se dobija primenom važećih zakonskih odredaba.

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju (“Sl. glasnik RS” br. 18/2010) – u daljem tekstu ZPVO propisuje da roditelj odn. staratelj učestvuje u finansiranju boravka dece u vrtićima čiji je osnivač Republika, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave u visini od 20% od ekonomske cene po detetu.

Zatim, Zakon o osnovama sistema obrazovanja I vaspitanja (“Sl. glasnik RS” br. 72/2009, 52/2011, 55/2013 i 35/2015) – u daljem tekstu ZOSO propisuje da jedinica lokalne samouprave obezbeđuje sredstva za finansiranje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u visini od 80% od ekonomske cene po detetu.

Ekonomsku cena predstavlja novčani iznos koji je potreban za finansiranje boravka jednog deteta u vrtiću na mesečnom nivou. Odluku o ekonomskoj ceni donosi Skupština Grada Niša kao skupština lokalne samouprave.

Prema odluci Skupštine Grada Niša, (koja je bila u primeni u od 01.01.2011.g. do 12.02.2013.g.), a u vezi sa ovim zakonima, roditelji su dužni da plaćaju za svoje dete starosti:

do 5,5 godina – ukupno 2.500,00 dinara mesečno

od 5,5 do 6,5 godina – iznos od 1.922,80 dinara mesečno.

Prema odluci Skupštine Grada Niša, koja je usledila posle pređašnje i koja je u primeni do danas, a u vezi sa navedenim zakonima, roditelji su dužni da plaćaju za svoje dete starosti:

do 5,5 godina iznos od 3.105,20 dinara,

od 5,5 do 6,5 godina iznos od 2.432,00 dinara mesečno.

Navedene propise krši Grad Niš i PU “Pčelica” a na štetu roditelja. Bez obzira na sve imperativne propise PU “Pčelica” je od roditelja za boravak dece naplaćivala mnogo više, pa čak u nekim slučajevima dvostruko ili trostruko više, te nekim roditeljima ispostavlja račune od čak 7.500,00 dinara mesečno. Protivzakonita naplata se sprovodi i dalje.

 

KAKO DA RODITELJI NAPLATE ŠTETU?

Ovakvo postupanje Grada Niša i PU “Pčelica” je u suprotnosti sa navedenim propisima a na štetu roditelja. Roditelji imaju pravo da u sudskom postupku naplate iznose koje su su protivzakonito više platili sa svim kamatama. U sudskom postupku je neophodno da se izvrši veštačenje veštaka ekonomsko-finansijske struke kojim će se utvrditi tačni iznosi između nezakonito uvećane naknade za boravak dece i naknade koju je trebalo roditelji da plaćaju prema ovde navedenim zakonima i podzakonskim propisima.

 

U Nišu, 12.02.2016.g.

advokat Petar Rakočević iz Niša

advrakocevic@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>